the taste of smögen.

KAN MAN FÅNGA DEN GLITTRANDE SMAKEN AV MARELD I EN FLASKA? ELLER DEN SALTA FÖRNIMMELSEN AV FROSTIG SMÖGENKLIPPA? GÅR DET ATT BUTELJERA DEN KITTLANDE AROMEN AV BRANDGUL SOLDIMMA ÖVER ISAR SOM BRISTER I SMYGHÅLET? ELLER DET VIRVLANDE INSLAGET AV STORMPISKAT HAV?

VI TROR DET.

Berättelser från Smögen i smaker istället för ord.

Kapitel för kapitel. Årstid för årstid.

Kapitel 01 soldimma

Soldimma är kapitel 01 i en serie ginhantverk som gör nerslag i Smögens årliga kraftmätningar med naturen. Soldimma är rund och balanserad med en tydlig smak av enbär och citrus. I nästa smakvåg känner man en förnimmelse av blommor och en viss kryddighet. Soldimma gör sig extra bra i en G&T eller en klassisk Dry Martini.

Kapitel 02 Mareld

 I vår tolkning har smaken av Mareld en rund karaktär av sensommar. Aromen från ljung och en nyans av citrus samspelar med enbär och förstärks av färgen från himmelsärt. På samma sätt som marelden skapar de mest trollska färgskiftningar i vattnet är vår sensommartolkning blå som havet men ger en lilarosa nyans när ginen blandas. Smaken är både frisk och skarp på samma gång.

Kapitel 03 sjörök

 Sjörök är en karg och vintrig historia om ett väderfenomen som mer än väl speglar vår gin. Sjörök är ett möte mellan varmt vatten och kall luft, där den mjölkvita dimman som uppstår reser sig högt över vattenytan. Smaken av sjörök är ett möte mellan varmt och kallt. Den tydliga enbärssmaken bärs fram av alkoholstyrkan medans kryddighet och mjuk örtighet ser till att den blir djärv snarare än burdus.

En kraftmätning.

ETT HAV AV OLIKA KRYDDOR ANVÄNDS I GIN, MEN VI HÄVDAR ATT DET SOM GÖR SMUGHA UNIK ÄR SMÖGENS ÅRLIGA KRAFTMÄTNING MED NATUREN. KOMPASSROSENS DANS MED ÅRSTIDERNA. KLIPPORNA. BRYGGAN. DE DJUPA FÅRORNA I FISKARENS ANSIKTE, SOM ETT SJÖKORT ÖVER HAVETS HEMLIGHETER. ALLA ÄR VIKTIGA INGREDIENSER I VÅR GIN – BORTOM ENBÄR, KORIANDER OCH CITRUS. INTE TILLSATT FÖR ATT POSERA, UTAN FÖR ATT VARA KARET SOM DRYCKEN ÄR SPRUNGEN UR.

Smaka. Njut.

Negroni

Negroni är en klassisk drink med anor från tidigt 1900-tal. Drinken passar med sin något beska smak, perfekt som apertif. Det här receptet är det traditionella grundreceptet med lika delar av varje ingrediens vilket är bra att utgå från. Vi uppmuntrar gärna till att man testar sig fram till de proportioner som man själv tycker bäst om.

INGREDIENSER:

En näve is

2 cl Soldimma

2 cl Campari

2 cl Söt, röd Vermout

Dry Martini

Dry martini är en aperitif som görs på torr gin och det är därför viktigt att välja sin gin med omsorg för att Dry martinin skall bli perfekt. Hur mycket vermouth drinken ska innehålla är omdiskuterat men ytterst lite är ett bra riktmärke. Tänk på att drinken ska röras med mycket is. 

INGREDIENSER:

En näve is

5 cl Sjörök eller Soldimma

1 cl törr Vermout, vit

Mycket is

En grön oliv att garnera med

Mareld gin sour

INGREDIENSER:

5 cl Mareld

2 cl färskpressad citronjuice

2 cl blåbärlikör

1 äggvita

Is

Häll alla ingredienser (minus isen) i en shaker och torrskaka (utan is för att få till en krämighet). Skaka sen hårt med is ca 10 sekunder. Dubbelsila upp i någon snyggt glas och garnera som du vill.

Hantverksgin från Smögen

Namnet Smögen härstammar förmodligen från det så kallade ”Smyghålet”, den trånga kanalen längst in i Smögens hamn. På fornsvenska heter det smugha. Ett värdigt namn på ett bränneri.

/Lars Stranne, 10:e generationens Smögenbo.

nyfiken?

Följ oss på sociala medier för information om oss, om vår berättelse och kommande kapitel och annan spännande information.

Prova Smughas gin här:

Smögen Destilleri AB  ginfo@smughabranneri.se  Kleven, Smögen  0707630775